Arı ekmeği ve ambrosia olarak da bilinir , işçi bal arıları tarafından paketlenen ve kovan için birincil besin kaynağı olarak kullanılan, tarladan toplanan çiçek poleninin bir topu veya peletidir . Basit şekerler , protein , mineraller ve vitaminler , yağ asitleri ve diğer bileşenlerin küçük bir yüzdesinden oluşur . Arı poleni yavru hücrelerinde depolanır , tükürük ile karıştırılır ve bir damla balla kapatılır . Arı poleni insanlar için gıda olarak hasat edilir ve ancak henüz kanıtlanmamış sağlık yararları olduğu için pazarlanır.
Arının abdomen denilen karın bölgesini oluşturan segmentlerde sağlı-sollu bir çift mum salgı bezi (balmumu aynası) işçi arıların balmumu yapma döneminde kalınlaşarak mum salgılama yeteneğini kazanmaktadırlar. Sıvı olarak aynalar üzerine salgılanan mumlar, mum ceplerinde katılaşarak küçük pulcuklar halini alır. Arılar zincirleme birbirine tutunarak özel hareketlerle balmumu sızdırırlar. Arı ayakları yardımıyla ağzına götürdüğü balmumu pulcuklarını çiğneyerek yumuşatıp yoğurmakta ve böylece petek gözlerinin yapımında kullanmaktadır. Mum örme dönemini tamamlayan işçi arılarda mum salgı bezleri dejenere olur ve birer sıra hücre tabakasına dönüşür.
Bal arılarında ( Apis türleri) polen kovanların bölmelerinde depolanır. Tarladan toplanan polenden farklıdır çünkü bal arısı salgıları, biyokimyasal dönüşümlerin çiçek poleni tanelerinin duvarlarını parçaladığı ve besinleri daha kolay erişilebilir hale getirdiği bir fermantasyon sürecini başlatır.
Polen toplayan toplayıcı arılar, toplayıcılığa geçtiklerinde onu sindirmek için gerekli olan proteolitik enzimleri üretmeyi bıraktıklarından, poleni kendileri yemezler. Toplayıcılar, topladıkları poleni doğrudan yavru ve depolanmış bal arasındaki arayüzde bulunan açık hücrelere boşaltır ve arı ekmeği adı verilen tipik bir bant oluştururlar; bu madde, bal arısı larvaları ve işçileri için ana besin kaynağıdır.
Yiyecek arayan arılar poleni kovana geri getirir ve burada poleni başlarıyla hücrelere paketleyen diğer işçi arılara aktarırlar. Toplama ve muhtemelen paketleme sırasında polen, nektar ve arı tükürük salgılarıyla karışır ve laktik fermantasyon sürecinin başladığını işaret eder. Arı poleni, kovan için birincil protein kaynağıdır.
Apis dışındaki arılar genellikle poleni toplar halinde oluşturur; bunlar öncelikle yer yuvalayan arılar veya dal yuvalayan arılardır ve bunların çoğu yalnızdır, örneğin yaprak kesici arılar . Yaprak kesici arılarda, bu tür arıların çoğunda olduğu gibi, polen topu tamamlandığında dişi polen topunun üzerine bir yumurta bırakır ve yavru hücresini kapatır. Yumurta çatlar ve larva poleni doğrudan tüketir; polen yavrudan ayrı olarak depolanmaz.
Babadan Oğula olarak, arılığımızdan aldığımız bal mumlarını, özel hazırlanmış camlı eritme teknelerinde eriterek elde ediyoruz. Elde ettiğimiz bal mumlarını bir sonraki senenin temel petek yapımında, dekorasyon amaçlı mum yapımı ve mobilya cilası üreterek farklı alanlarda kullanımını sağlıyoruz.
Bal ve propolis gibi , salgılanmak yerine toplanan diğer iyi bilinen bal arısı ürünleri (yani, arı sütü ve balmumunun aksine), tam kimyasal bileşim işçi arıların poleni topladığı bitkilere bağlıdır ve saatten saate, günden güne, haftadan haftaya, koloniden koloniye, hatta aynı arılıkta bile değişebilir ve hiçbir iki arı poleni örneği tam olarak aynı olmaz. Buna göre, arı poleninin kimyasal ve besinsel analizleri yalnızca test edilen belirli örneklere uygulanır ve başka yerlerde veya başka zamanlarda toplanan örneklere genelleştirilemez.
Belirli bir kimyasal bileşimi olmamasına rağmen, ortalama bileşimin %40-60 basit şekerler (fruktoz ve glikoz), %20-60 proteinler, %3 mineraller ve vitaminler, %1-32 yağ asitleri ve %5 çeşitli diğer bileşenler olduğu söylenmektedir. Arı ekmeği, laktik asit bakterileri , Bifidobacterium , Bacillus spp. ve diğerleri dahil olmak üzere mayalar ve bakteriler için bir niş oluşturmaktadır . Arı poleni örnekleri üzerinde yapılan bir çalışma, bunların 188 tür mantar ve 29 tür bakteri içerebileceğini göstermiştir . Bu mikrobiyal çeşitliliğe rağmen, depolanan polen, bala benzer bir koruma ortamıdır ve sürekli olarak düşük mikrobiyal biyokütle içerir.
Arı ekmeği , bitki uzmanları tarafından çeşitli tıbbi rahatsızlıkların tedavisi olarak övülmüştür . Arı ekmeği, mikro besinler, mineraller ve fenolik bileşikler açısından zengindir.
Arı ekmeği tüketmenin potansiyel riskleri arasında mantar mikotoksinleri, pestisitler veya toksik metallerle kirlenme yer alır. Arı ekmeği kısa süreli kullanım için güvenlidir, ancak polen alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlar (nefes darlığı, kurdeşen , şişlik ve anafilaksi ) meydana gelebilir. Arı poleni hamile kişiler için güvenli değildir ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
Balmumu; molekül ağırlığı yüksek, doymuş veya doymamış bazı asitler, alkol ve ester karışımıdır. Bunlar alkali esterler (%72), serbest yağ asitleri (%14), hidrokarbonlar (%11), serbest alkoller (%1) ve bilinmeyen maddelerdir (%2). Balmumunun yoğunluğu bire yakındır (0,966). Erime noktası 62-64 °C derecedir.
Doğal Ballı Sabun
Category: |
Sabun |
SKU: |
8 |
Price: |
₺150.00 |
{{variant.name}}:
|
{{opt.name}}
{{opt.name}}
|
Doğal balımızdan doğal sabun.
Hayvan testleri, Paraben, Ftalat, EDTA, DEA, SLS, Fosfat ve Petrol bileşikleri içermez.
Yüz ve vücut kullanımına uygun.
İçeriğindeki bal ve cildi yumuşacık yapan içeriği sayesinde tahriş olmuş cildi onarır.
İçeriği : Bal, Papatya yağı, Shea butter, Hindistan cevizi yağı, Hint yağı, Zeytinyağ.
125 gr.
Dükkanımızda gördüğünüz bütün ürünler kendi üretimimizdir. Babamızdan miras kalan arıcılığı en tepeye çıkarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Doğal üretim birinci önceliğimiz. O yüzden kavanozlama, etiketleme, kutulama tamamen el emeği ile yapılmakta. Emeğin kazandığı bir dünya umuduyla..